Welke vragen worden ons veel gesteld op beurzen en in mailtjes over de eilanden Corsica, Sardinië, Sicilië en Elba? Je kunt ze hier lezen met antwoorden!
Algemeen
- Wat zijn de verschillen tussen de eilanden?
- Welke tijd van het jaar kan je het beste gaan?
- Kun je rechtstreeks vliegen naar de eilanden?
- Kan ik het eiland van uit 1 punt goed bekijken?
- Wat is jullie verdien model?
Het weer
- Hoe is het weer gemiddeld gesproken op de eilanden?
- Hoe is het weer in de bergen?
- Kan je er overwinteren?
Veerdiensten:
- Wat zijn de verschillen tussen de havens?
- Wat is de goedkoopste overtocht?
- Mag je in je camper/caravan overnachten?
- Moet je reserveren?
- Hoe lang duurt een overtocht?
- Mag de hond mee op veerboot?
- Kan je je camper of caravan aan het stroom zetten/laten staan?
- Kun je 2 auto’s boeken in 1 boeking?
Campings/kamperen/Camperen:
- Zijn er voldoende campings?
- Wat voor soort campings zijn er zoal op de eilanden?
- Moet je reserveren?
- Zijn er ook campinggidsen met alle campings?
- Wanneer gaan de campings open/sluiten ze?
- Kan ik met de caravan/camper overal komen/kamperen?
- Mag je wild kamperen?
- Zijn er veel camperplaatsen?
Accommodaties
- Wat voor soort accommodaties zijn er op de eilanden?
- Kan je ook een accommodaties huren op een camping?
Autovervoer op de eilanden
- Is een auto huren verstandig/nodig?
- Kan je overal een auto huren?
- Mag je van het ene eiland naar het andere eiland met een huurauto?
- Mag je de auto ook in een andere plaats terugbrengen?
- Heb je een creditcard nodig bij autohuur?
Overige vervoer op de eilanden
- Kun je ook fietsen op de eilanden?
- Motor of scooter aan te raden?
- Met de camper naar de eilanden , kan dat?
- Hoe zit het met openbaar vervoer?
- Wat voor soort wandelingen zijn er op de eilanden?
Praktisch
- Welke wegenkaarten kan ik het beste gebruiken?
- Zijn er ook wandelkaarten of wandelgidsen?
- Welke reisboeken / reisgidsen zijn aan te bevelen?
- Zijn er ook boeken die zich op de eilanden afspelen?
Algemeen
- Wat is jullie verdien model?
Grappig dat deze vraag vaak wordt gesteld. Wij zijn inderdaad geen reisbureau, maar delen onze uitgebreide ervaringen via internet, presentaties, beurzen, flyers enz enz. We zijn dus onafhankelijk en ervaren en dat spreekt veel mensen aan.
“Maar hoe verdienen jullie dan geld” is dan na alle uitleg een veelgehoorde vraag. Als je via een link op onze website een veerdienst, reis, accommodatie enz boekt, houd je onze adverteerders tevreden en ontvangen wij vaak een beetje commissie. Daarnaast hebben we enige producten ontwikkeld (kaarten, boeken en campinggidsen) en hebben we een webwinkel. We vinden het natuurlijk erg fijn als je je inkopen via onze webwinkel doet. Voor een pagina met belangrijke links verwijzen we graag naar deze pagina: Quicklinks
Zoek en boek via links op onze websites en je ondersteunt daarmee ons werk! - Wat zijn de verschillen tussen de eilanden?
Het belangrijkste is inderdaad te beseffen dat het verschillende eilanden zijn. Waar je ook bent op Corsica: je ziet altijd hele hoge bergen (meerdere toppen boven de 2500m). Op Corsica zul je eerder een bordje vinden naar een waterval of bergmeer en worden alle wandelingen perfect aangegeven. Op Sardinië heb je grote grotten, zoutmeren met flamingo’s, mooie muurschilderingen, oude restanten van mijnbouw en veel kleinschalige historische vindplaatsen. Op Sicilië zijn die vindplaatsen veel groter, staat de cultuur nog meer op de voorgrond. Elba is qua grootte onvergelijkbaar klein, – anderhalf keer Texel – en daarom ook echt een eiland. Waar je ook bent je ziet op Elba eigenlijk altijd wel zee. Bijzonder is dat op dit kleine eiland toch een hoge berg is van wel 1000 meter hoogte! Wandelen, mountainbike en sportief fietsen zijn top en ook de watersporten zijn populair. Natuurlijk is een belangrijk verschil dat Corsica onder Frankrijk valt en de andere 3 eilanden onder Italië. En ook dat geeft al een heel andere sfeer! - Welke tijd van het jaar kan je het beste gaan?
Vanaf 1 mei komt het toerisme langzaamaan op gang. Stranden zijn nog niet schoon, de strandbedjes staan nog niet buiten, zeewater is veelal koud, veel campings zijn voor 1 mei nog niet open. In de maand mei komt hier verbetering in. Het is ideaal weer om te wandelen en alles staat in bloei! Op Corsica kun je boven de 1500 meter nog in de sneeuw lopen. Op Sicilië zijn de wegen en paden naar de Etna sneeuwvrij, maar het kan nog flink koud zijn. Wij hebben er in de sneeuw gelopen (zie de reisverslagen) In juni zijn de meest campings en accommodaties wel open, maar nog rustig en hoef je absoluut niet te reserveren. Het weer wordt steeds beter. Vanaf de eerste week juli neemt het toerisme ineens fors toe en vanaf de tweede week is het druk. Uiteraard zijn er in de zomer streken te vinden die rustig zijn, maar die moet je wel weten te vinden. Wegen zijn vooral tussen 10.00 en 13.00 uur heel druk. Vanaf augustus, merk je – vooral op Sardinië en Sicilië – dat het erg dor en droog begint te worden. Vanaf begin september neemt het toerisme hard af en worden half september ook al diverse strandtenten gesloten. Oktober is een buitenkans, vaak nog schitterend weer met een warme zee, maar veel is dan wel dicht, of er zijn minder rondleidingen. Vanaf november tot en met april is er nauwelijks sprake van toerisme. En valt in de bergen vanaf november ook al de eerste sneeuw. - Kun je rechtstreeks vliegen naar de eilanden?
Er zijn verschillende vliegmaatschappijen die rechtstreeks vanuit Nederland, België en Duitsland naar Sardinië en Sicilië vliegen. Elba is een uitzondering, dan zul je eerst naar Pisa moeten oid en dan met de boot over of een binnenlandse vlucht nemen naar het vliegveld van Elba. Corsica is ook ene uitzondering, maar je kunt wel vanuit de grensstreek in Duitsland en België rechtstreeks naar Corsica vliegen. Zie hier voor een overzicht welke maatschappij waarvandaan vliegt en naar welke vliegvelden op de eilanden. - Kan ik het eiland van uit 1 punt goed bekijken?
Dat kan uitsluitend op Elba. De andere 3 eilanden zijn daarvoor veel te groot. Wil je in 1 vakantie het hele eiland zien, dan heb je zeker 3 weken op tenminste 3 verschillende locaties per eiland nodig en dan nog zul je lang niet alles zien. Uiteraard krijg je in 3 weken wel een goede indruk van al het moois op de eilanden. En je hoeft natuurlijk ook niet alles te zien. Hoewel de oppervlakte je misschien meevalt, de hoogte maakt dat het reizen op de eilanden veel langer duurt dan je gewend bent. Veel bochtige en vaak steile wegen. Voor de goede orde heb je hier de verschillen in grootte:
Ongeveer even groot als België zijn:
- Sicilië: 25.710 km2 , inw: 5,1 miljoen
- Sardinië: 24.090 km2, inw: 1,7 miljoen
Corsica is een derde deel van Sardinië:
- Corsica: 8680 km2, inw: 305.000
Elba is 100x zo klein als Sardinië:
- Elba: 223 km2, inw: 30.000
Vergelijk het Nederlandse waddeneiland Texel: 170 km2 , inw: 13.600
Wil je een grote actieradius hebben, zodat je veel kunt zien, dan moet je dus bij wegen zitten die niet altijd even bochtig en steil zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de oostkust van Corsica. Daar is je actieradius dus veel groter dan in het westen. Je zit aan de oostkust altijd binnen 5km in de bergen!
Het weer
- Hoe is het weer gemiddeld gesproken op de eilanden?
Het staatje hieronder verraadt wat de gemiddelde temperaturen zijn op Corsica en Elba. Tel daar bij Sardinië nog zo’n 2 en Sicilië 4 graden bij op en dan heb je ook voor die eilanden een gemiddelde . Rond de 30 graden op de eilanden geeft toch een heel andere gevoelstemperatuur dan in Nederland of België. Bij ons is het vaak drukkend en benauwd, terwijl dat op deze eilanden zeker niet het geval is. Er waait vaak een windje. De vanuit het noorden waaiende mistral zorgt vaak voor hoge golven waarop zelfs ge-golf-surft kan worden, deze wind is relatief fris. Waait echter de verschroeiende zuidenwind, de sirocco, dan is het echt heet, en stijgen de temperaturen in de zomer naar 35 tot 40 graden.
In mei is het zeewater nog koud, dan kan het op het land ook snel afkoelen als het bewolkt is of als er een windje staat. Dan kan het zo 5 graden kouder zijn, terwijl het de volgende dag weer boven de 20 graden kan zijn. In het naseizoen is het omgekeerde effect. Het kan in oktober nog flink warm zijn, ondanks dat het waait of bewolkt is, de zee is namelijk nog lekker warm. - Hoe is het weer in de bergen?
Op Corsica merk je zeker als je boven de 1500 meter komt dat het een paar graden frisser is. Dat is zeker zo als je bij de toppen komt waar ook nog de wind vrij spel heeft. Mocht er nog sneeuw liggen dan kan het gewoon koud zijn. Eigenlijk merk je dat effect dus alleen op Corsica en Sicilië (Etna). Hoewel in november het op het hoogste dorpje (1000) Fonni op Sardinië ook al sneeuw kan vallen. In de voorjaarsmaanden moet je rekening houden met sneeuw in de bergen van Corsica, net als in het najaar vanaf november. In de zomer moet je weer rekening houden met onweer, dat heel erg snel kan opzetten. Riviertjes kunnen dan ineens kolkende massa’s worden. - Kan je er overwinteren?
Ja, dat kan, maar… Toch kenmerken de maanden januari – maart zich door regen en temperaturen die niet boven de 15 graden uitkomen. Uitzonderingen daargelaten: sneeuw onder de 800m is een uitzondering, net als 25 graden. Het weer wordt steeds extremer en dus ook daar. Er zijn niet zoals aan de zuid Spaanse Costa’s centra voor overwinteraars. Er is ook niet vele open en te doen. Veel sneeuw en regen in het vroege voorjaar zijn overigens prettig, of eigenlijk noodzakelijk om de zomer door te komen! Hieronder een foto van de uitzonderlijke situatie: sneeuw op een strand op Sardinië op 27 februari 2018:
Veerdiensten:
- Wat zijn de verschillen tussen de havens op het vaste land?
Als je over wilt steken dan moet je natuurlijk in een haven wezen. Prettig is als die haven niet al te groot is, duidelijk bewegwijzerd en als je te vroeg bent dat je dan fatsoenlijk kan wachten. Je wilt immers te vroeg zijn, want anders heb je veel in de file gestaan, je neemt toch wat marge in de aankomsttijd?Meestal kan je het inscheepterrein (embarquement of imbarco) anderhalf uur tot een uur van te voren op. Ben je te vroeg, dan kan je beter niet in de haven wachten. Vooral de grote havens Genua en Marseille zijn nou niet plaatsen waar je graag wilt wachten, in tegenstelling tot Toulon en Savona. Naast het inscheepterrein van Toulon ligt een parkeerplaats waar je met niet al te hoge auto’s kunt wachten en dan de boulevard op kunt gaan. Bovendien is het simpel rijden vanaf de snelweg: houdt voortdurend rechts.Op een kilometer afstand van de enige pier waar ingescheept wordt in Savona, bevindt zich een groot parkeerterrein ook geschikt voor caravans en hoge auto’s. Daarnaast is het strand: uitstekende ‘wachtlocatie’ dus! Echter wordt er vanuit Savona alleen op Corsica gevaren. Voor Nice geldt dat je de hele stad door moet rijden en dat er weinig plaats is nabij het inscheepterrein om te wachten. Alternatief is Livorno, middel groot, de kortste oversteek en veel mogelijkheden, wel weer verder rijden (met tol). Kortom als het enigszins kan zijn Savona en Toulon aan te bevelen voor de heenreis overtocht. Voor de terugweg maakt het niet uit. Je rijdt van de boot af tot dat je op de snelweg bent.
Overigens voor Sicilië ben je aangewezen op Genua, of je moet een stuk zuidelijker gaan met de auto. Voor Elba vertrekken de veerboten uit Piombino, dus heb je niet veel keuze. Meer over veerdiensten vind je hier. Of Corsica-veerdiensten.nl of Sardinië-veerdiensten.nl - Wat is de goedkoopste overtocht?
Wat is goedkoop, wat is duur? Als je s’ avonds om 22.00 uur aankomt weet je dan waar je heen moet? Of kan je ‘s morgens om 5.00 uur in de haven zijn om de boot van 6.00 uur te nemen? De goedkoopste oplossing hoeft dus niet de handigste te zijn. Boten die vol zijn worden duurder, boten die leeg blijven worden goedkoper en daarnaast is overvaren op dinsdag en donderdag vaak goedkoper en betaal je op vrijdagen en met name zaterdag de hoofdprijs. We hebben het echt niet over een paar euro of tientjes, het kan 100-den euro’s schelen. Daarnaast hangt het vooral af van de hoogte van de auto, caravan of camper. Een kortere oversteek is vaak goedkoper, maar dan moet je wel verder rijden. Via Frankrijk is vaker wat duurder dan via Italië, maar ook dat is geen wet. Kortom het is hier uitzoeken. Of Corsica-veerdiensten.nl of Sardinië-veerdiensten.nl - Mag je in je auto / camper / caravan overnachten?
Nee, en dat wil je ook niet. De dekken met auto’s zijn gesloten dus je staat in de diesel- en benzinelucht en de temperatuur is nog eens 10 graden warmer. Bovendien is het zeer luidruchtig. Als de veerboot gaat varen gaan de deuren dicht en kan je dus niet meer in de auto. Er is een boot die camping on board heeft, echter uitsluitend naar Sardinië en dan ook zeer beperkt. Bovendien is die snel volgeboekt. - Moet je reserveren?
De eerste vaarschema’s verschijnen begin november voor het nieuwe jaar. De kans dat de veerboot goedkoper wordt in de loop van de tijd is kleiner dan dat ie duurder wordt of volraakt. Met name nu er ook zoveel campers naar de eilanden gaan, zie je dat het dek met de campers, vrachtwagens en caravans al soms vol zijn, terwijl de overige autodekken nog ruimte zat hebben. In het voor- en naseizoen, zijn er weliswaar veel minder toeristen, maar ook veel minder overtochten! Dus reserveren, ik doe het wel, ik wil niet voor verrassingen als een hogere prijs of een volle boot komen te staan. - Hoe lang duurt een overtocht?
Algemeen: niet alle boten varen even hard. ’s Nacht doen ze er vaak langer over. Bovendien is het ook afhankelijk van de haven van aankomst, wind en stroming.- Corsica: De kortste oversteek is die vanaf Livorno naar Bastia 4 tot 5 uur. Vanuit Genua en Savona is 6 – 8 uur, Nice 5 – 7 uur, Toulon 6 – 9 uur, Marseille 11 – 14 uur
- Sardinië: Civitavecchia en Piombino zijn de kortste oversteken: 5 ½ – 7 uur. Livorno: 6 ½ – 7 ½uur. Genua duurt 11 -12 uur. Marseille: 10 – 18 uur. Toulon: 10 -11 uur
- Sicilië: vanuit Genua: 20-24 uur. de kortste oversteek helemaal doorrijden naar het zuiden, dan ben je in ruim een half uur over. Je hebt ook nog mogelijkheden van tussenliggende havens als Livorno en Napels
- Elba: 30 tot 60 minuten
- Tussen Corsica en Sardinië 45 tot 60 minuten
- Mag de hond mee op veerboot?
Ja, in principe wel, mits ze aangelijnd zijn. Er is een bak om je huisdier uit te laten. Ook zijn er een beperkt aantal hutten speciaal geschikt voor huisdieren. We zien meestal de dieren bij hun baasjes. Wel bij de reservering aangeven dat een hond mee gaat, ander moet je die nog later bij betalen. (+ wijzigingskosten) - Kan je je camper of caravan aan het stroom zetten/laten staan?
Dat is afhankelijk van je stroomvoorziening. Wat niet kan is de camper of caravan aansluiten op elektriciteitsnet. Mogelijk heb je een degelijke extra accu waarmee je (met name koelkast) kan laten draaien. Maar als de koelkast stroom trekt van de auto-accu, dan zou ik dat ten sterkste afraden tijdens de overtocht! - Kun je ook 2 auto’s boeken in 1 boeking?
Nee, als je bijvoorbeeld met 2 gezinnen gaat, of binnen jouw reisgezelschap gaan meerdere auto’s mee : ieder vervoersmiddel apart boeken met ten minste 1 persoon!
Tip: Lees hier de blog: de veerboot op
Campings/Kamperen/Camperen:
- Zijn er voldoende campings?
Een volmondig ja. Op Corsica zijn er maar liefst 210. Op Elba zijn er ruim 35. Op Sardinië zo’n 100. Op Sicilië zijn er ook een flink aantal, maar relatief wel minder. Helaas weet ik op dit moment het precieze aantal niet, maar het overstijgt de 70! - Wat voor soort campings zijn er zoal op de eilanden?
80% van de campings heeft accommodaties. Hoewel er geen echte mega campings zijn, zoals op de Spaanse costa’s, kunnen de terreinen met mobile homes, huisjes ed toch een “groot gevoel” geven. Echter de meeste campings zijn niet echt mega, veel 3 sterrencampings, maar dat zijn zeker ook goede campings! Behalve de wat grotere 4 en 5 campings zijn er ook de kleine campings, zonder sterren, zoals die bij de boer. Op Corsica bevinden zich ook 6 naturistencampings. De campings op Sardinië, Sicilië en Elba liggen voornamelijk aan de kust, terwijl Corsica ook een behoorlijk aantal campings in het binnenland heeft. Er is echt voor elk wat wils. Meer over campings
- Moet je reserveren?
Veel campings zijn niet te reserveren, hoewel het steeds meer mogelijk wordt. Overigens is reserveren in het voor- en naseizoen absoluut niet nodig. Vanaf de 2e week juli gaan de campings echt voller worden. Er zijn campings die in het hoogseizoen (half juli- eind aug) helemaal vol zitten…. maar dat zijn er maar weinig. Als je voor een gesloten deur staat, dan lukt een andere camping in de buurt vast wel. Dus als je dat niet erg vindt om even verder te moeten rijden…
Soms zullen er plekken aangeboden worden die:
– wat afgelegen zijn
– net naast het sanitairblok liggen
– zonder schaduw zijn (neem een tarp mee!)
– een beperking van het aantal dagen inhouden.
Of te wel je moet tevreden zijn met wat je aangeboden krijgt en soms valt dat dan weleens tegen.
Als je op de camping arriveert op het moment dat veel kampeerders de camping hebben verlaten (zo rond 11 uur dus) dan heb je veel meer kans op een goede stek, dan wanneer je om half 8 ’s avonds op een camping aankomt. Er is namelijk best veel verloop op de campings. Als je met een late boot arriveert, vraag dan of er de volgende dag mensen vertrekken als de plek niet zo naar je zin is, dan kun je met het opzetten eventueel rekening houden met verkassen. (We hebben ze wel gezien die met 4 man een compleet opgezette boogtent aan het verplaatsen waren…. en geef ze eens ongelijk.) Meer over campings
- Zijn er ook campinggidsen met alle campings?
Voor Corsica en Sardinië is er een gids met echt alle 210 campings te koop. Naast gidsen zijn er ook de Excel spreadsheets met alle campings voor Corsica, Sardinië en Elba beschikbaar met heel veel gegevens! - Wanneer gaan de campings open/sluiten ze?
Dat is een belangrijk punt. Vaak horen we mensen die willen al in april gaan kamperen of in oktober. Realiseer je dat de meeste campings pas rond half mei open gaan en eind september gaan sluiten. Dus het is een goed idee, de openingsperiode na te gaan! - Kan ik met de caravan/camper overal komen/kamperen?
Op Corsica is het zeker goed je te realiseren dat er erg veel bochtige, smalle bergachtige wegen zijn. Twijfel je: blijf voor Corsica vooral op de T-wegen (voorheen N-wegen) De campings aan deze “rode” wegen zijn ook geschikt voor caravans en campers terwijl de campings aan D-wegen (vooral de ‘witte’) niet zo geschikt zijn. Kijk anders even op de website van betreffende camping: als er een prijs voor caravans staat dan kan het dus wel. Op de andere eilanden is het over het algemeen geen probleem. Behalve de kleinere agri-campings in de bergen, die kunnen weleens moeilijker bereikbaar zijn. - Mag je wild kamperen?
De Franse regels gelden op Corsica en de Italiaanse op de andere 3 eilanden. Gezien de ervaringen van de lokale bevolking zijn die er niet enthousiast over. Vele wildkampeerders/camperaars hebben het verpest voor de degene die zich wel aan de regels en vooral ook aan het fatsoen houden. De belangrijkste regel die iedereen aan z’n laars lapt is dat je toestemming moet hebben van de eigenaar van de grond. En eigenaren van de Nationale parken, om maar eens wat te noemen, zullen dat niet geven. Maar wel bijvoorbeeld bij agriturismo, bij de boer of bij een wandelgite/refuge. Vaak tegen kleine betaling. Ook heeft men er over het algemeen geen probleem mee als je in je caravan of camper gaat slapen op een parkeerplaats waar je niemand tot last bent. Illustrerend is dat er steeds meer dwarsbalken boven ingangen worden geplaatst om campers te weren. De goede moeten onder de kwade lijden. Gelukkig zijn er veel campings. - Zijn er veel camperplaatsen?
Op Corsica niet, wel heeft men een aantal parkeerterreinen nabij de stranden van Palombaggia (Porto Vecchio) tot camperplaats gebombardeerd, omdat dat toch al gebeurde dat men daar overnachtte. De andere parkeerterreinen zijn afgesloten met een hoogte balk. Op de Italiaanse eilanden zijn wel camperplaatsen, bovendien hebben veel agriturismo ook camperplaatsen. (zoek op Area Sosta Camper) In de Sardinië Camping Gids staan ook veel camperplaatsen en agri-campings vermeld.
Accommodaties
- Wat voor soort accommodaties zijn er op de eilanden?
De Italiaanse eilanden hebben hotels, huizen, vakantieparken, resorts en appartementen in alle prijsklassen. Bijzonder zijn de kamers die te huur zijn in agriturismo en B&B’s. Die zijn er heel veel op de eilanden. En ook van goede kwaliteit. De charmes van de agriturismo ligt hem vooral in het feit dat de boerderij verplicht is wat zij op tafel zetten bij een maaltijd voor een groot gedeelte van het eigen land moet komen. Zo niet, dan heten het rurales, waarbij kwaliteit van het eten ook belangrijk en biologisch is. Corsica kent eigenlijk geen agriturismo, rurale of B&B cultuur. Natuurlijk zijn die er wel, maar niet echt veel of georganiseerd. Corsica heeft wel Chambre d’Hôtes, een soort B&B of klein hotel. Ook hebben ze refuges en gîtes waar vooral veel wandelaars overnachten. Op de eilanden is niet echt een cultuur van kilometers lange boulevards met appartementen en/of hotels op een enkele plek/stadje daar gelaten.
Wij lezen eigenlijk altijd reviews en als die dan bevallen dan boeken we zelf. Uiteraard kan je dit ook uit besteden aan één van de specialistische reisbureaus. Zij kunnen adviseren. - Kan je ook een accommodaties huren op een camping?
Ja, 80% van de campings heeft een vorm van accommodatie te huur. Dat kan een eenvoudig hutje zijn tot een luxe villa, maar vooral mobile homes. Sta-caravan achtige. Je kunt direct bij de camping huren, maar ook bij een van de volgende organisaties die vermeld staan op deze pagina.
Autovervoer op de eilanden
- Is een auto huren verstandig/nodig?
Tenzij je een alternatief hebt in de vorm van lange afstandswandelingen/fietstochten, of gewend bent openbaar vervoer te gebruiken is het hebben van een auto wel erg handig als je wat wilt zien van de eilanden. Dus of eentje huren of met de veerboot meenemen. - Kan je overal een auto huren?
Bij vliegvelden zijn eigenlijk altijd wel auto’s te huur. Soms zijn er ook lokale verhuurders, vooral bij toeristische centra. Wij huren zelf meestal een auto op het vliegveld en reserveren die van te voren via Sunny Cars. Zij schotelen de beste deals voor van verschillende autoverhuurbedrijven en alle kosten en verzekeringen zijn ingegrepen. Dus geen gedoe meer, ook niet achteraf. Meer info vind je hier. - Mag je van het ene eiland naar het andere eiland met een huurauto?
Eigenlijk niet, dat hangt af van de verhuurmaatschappij. Bij de oversteek van Corsica naar een Italiaans eiland heb je te maken met 2 verschillende landen en een veerboot. Het mag meestal niet, of je moet dat extra aangeven/betalen. Ook als je met de veerboot wilt naar een ander Italiaans eiland moet je dit speciaal aangeven. - Mag je de auto ook in een andere plaats terugbrengen?
Ja, bij een flink aantal verhuurbedrijven kan dat. Daar wordt vaak wel een meerprijs voor berekend, maar dat kan erg meevallen. Zo hebben we zelf diverse keren in Alghero een auto gehuurd en ingeleverd in Cagliari. (beiden Sardinië) - Heb je een creditcard nodig bij autohuur?
Ja, de reden hiervoor is dat ze op deze manier borg hebben. Op je kaart moet ook minimaal zo rond de 2500 vrije marge staan. Belangrijk: je creditcard waarmee je gereserveerd hebt moet ook die card zijn, die je bij het verhuurbedrijf laat zien als je je auto op gaat halen. Dit ter extra identiteits-verificatie. En sommige autoverhuurbedrijven doen moeilijk als die creditcard niet op naam staat van een bestuurder! (en vergeet je pincode niet!)
Overige vervoer op de eilanden
- Kun je ook fietsen op de eilanden?
Ja, nee en soms. Het hangt er dus vanaf, vooral van de batterijen in de fiets of in je benen. Je moet een aardig verzet kunnen wegtrappen in de meeste gevallen. Er zijn geen of nauwelijks fietspaden. Daar waar het vlak is rijden de auto’s erg hard en wil je eigenlijk niet fietsen. Daar waar het mooi is zijn de wegen vaak steil. Niet altijd en er zijn echt wel op de eilanden gebieden te vinden die minder steil zijn en ook geschikt zijn voor de huis-tuin-en-keuken fietsers, maar kun je die gebieden wel vinden op deze grote eilanden? Elba is echt een fietseiland voor de sportieve fietser. Er zijn veel routes en er worden ook mountainbikes en elektrische fietsen verhuurd. Die laatste zie je op alle eilanden te voorschijn komen als paddenstoelen. Sommige kunnen via een app van het slot worden gehaald en betaald. Voor Corsica is er voor de ECHTE FIETSER een handig op de fiets mee te nemen boekje voor de langere (dag) tochten. Fietsen op Corsica, een meesterwerk van Lu Oteman is een aanrader voor de fietsliefhebber. - Motor of scooter aan te raden?
Motorrijden is prachtig op deze eilanden. Vooral in de maanden mei, juni, september en oktober. Dan is het rustiger op de eilanden en het weer is dan ook niet zo warm. Op de stillere bergwegen kunnen wel dieren als geiten en varkens lopen en ook overstekend wild. Daarnaast kan er ook veel gruis, takken en zand dat van de bergen, komt liggen. Dus met een gematigd tempo is het genieten! Het zelfde verhaal een beetje voor de scooter (die je natuurlijk in alle varianten hebt, van “snorfiets” tot een met motorcapaciteit) Scooters zijn ook op de eilanden te huur in de wat grotere plaatsen. - Met de camper naar de eilanden, kan dat?
En of dat kan! En er gaan er ook steeds meer. Dat levert soms volle dekken op de veerboten op. Niet alle inwoners van de eilanden zijn even blij met de campers. Overvolle wegen en moeilijk te passeren, daarnaast misbruik van wild kamperen. Maar het is een ideale oplossing voor veel reizigers. Zij die een eigen camper hebben of gaan kopen en “Europa willen doen”, moeten natuurlijk ook ‘even’ via de eilanden. Anderzijds zijn er ook reizigers die een ideale manier zoeken om de eilanden te verkennen. Dan is camperhuur natuurlijk ook een fantastische oplossing. Vliegen naar je camper en rijden maar! - Hoe zit het met openbaar vervoer?
Als je gewend met het openbaar vervoer te reizen in de mediterrane landen, dan kan dat ook op de eilanden. Dan weet je, dat er soms een bus niet komt opdagen, dan weet je dat er maar beperkt spoor en treinen zijn. Dan weet je dat de stiptheid niet te vergelijken is met Nederland of België. Dus ja het kan, met het nodige mediterrane geduld. - Wat voor soort wandelingen zijn er op de eilanden?
Voor elk wat wils zouden we zeggen. Echter Corsica is natuurlijk het wandeleiland bij uitstek op de voet gevolgd door Elba. Op Sardinië en Sicilië kun je natuurlijk ook heerlijk wandelen, maar het ontbreekt vaak aan duidelijke bewegwijzering. Een wandelgids, wandelkaart of ‘lopen op GPS’ is dan onontbeerlijk, zie hieronder. Voor Corsica heb je ook de lange afstandswandelingen. De beroemdste is de GR20: 14 of 15 dagen met volle bepakking de bergen over. De zwaarste Grand Randonée die er is, maar o zo mooi. Maar het is ook mogelijk om kortere dagwandelingen te maken. De douanepaden langs de kust zijn ook redelijk vlak. Of je maakt gewoon een “doel”wandeling bijvoorbeeld naar een mooie waterval of op Sardinië naar een van de veel Nuraghes.
Praktisch:
- Welke wegenkaarten kan ik het beste gebruiken?
Zelf gebruiken we altijd de Michelinkaarten of de ING-kaarten voor Corsica. Heb je niet al te veel details nodig maar wel alle wegen, dan volstaan de Michelin: Corsica nr 528, Sardinië nr 366, (alle 2 (nog!) te koop in onze webwinkel). Natuurlijk hebben Bol.com en de Zwerver nog veel meer kaarten. Vooral die laatste is specialist hierin. Heb je niet zo’n behoefte aan een echte wegen kaart, dan zijn de door ons ontwikkelde toeristische kaarten voor Corsica en/of Sardinië heel handig. Wel de hoofdwegen, maar geen ruis. Ze vormen overigens een mooie aanvulling op de wegenkaarten een reisgidsen. - Zijn er ook wandelkaarten of wandelgidsen?
De bekendste en duidelijkste wandelgidsen in mooi zakformaat zijn de Rother gidsen die in onze webwinkel te koop zijn, althans die van Sardinië en Corsica. Bij Bol.com en de Zwerver heb je nog meer keuze. Ook zijn er bij de laatste veel wandelkaarten te koop van de eilanden. Met name wandeleiland Corsica heeft een uitgebreid arsenaal. - Welke reisboeken / reisgidsen zijn aan te bevelen?
Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Wil je een gids met heel veel weetjes dan zijn de reisgidsen een goed idee, wil je meer verhalend en zonder aanbevelingen voor restaurants ed, dan zijn de reisboeken een beter alternatief. Hierin vertellen ervaren eilandgangers wat hen zo aanspreekt en wat er allemaal te doen is, daarbij ook wel eens de gebaande paden verlatend. Zelf hebben we Beleef Corsica geschreven 160 pagina’s met veel tips, ervaringen, foto’s, wandelingen, leuke wetenswaardigheden. Voor de andere eilanden zouden we je ‘Toscane Zuid en Elba’, ‘Puur Sardinië’, of ‘Ontdek heerlijk Sicilië’ willen aanbevelen.
Toch een reisgids: kijk dan hier voor Corsica, hier voor Sardinië, hier voor Elba en hier voor Sicilië. - Zijn er ook leesboeken en die zich op de eilanden afspelen?
Ja, die zijn er zeker en het is natuurlijk leuk om die dan op het eiland zelf te lezen. Sterker nog, sommige boeken kun je zelfs op de plek zijn waar het verhaal zich afspeelt. Bijvoorbeeld de bundel vrolijke verhalen ‘Alles Kits op Corsica‘ op Corsica speelt zich af op Cap Corse bij Centuri, of ‘Verstrikt in Wraak‘ is een thriller die zich afspeelt in de buurt van Orosei op Sardinië. Meer boeken voor Sardinië vind je hier, meer voor Corsica vind je hier.