Dit is Sicilië Plaza. Een handige en overzichtelijk pagina met informatie over dit grote Italiaanse eiland. Sicilië ligt in de voet van de laars van Italië en is net iets groter dan Sardinië. Dit mooie en grootste eiland van de Middellandse Zee wordt ook wel het eiland met de drie punten genoemd. Dit is tevens de naam van de vlag. De vlag is pas sinds 2000 officieel. Triskelion of trinacrie of triskele is de figuur in de vlag, een Griekse afbeelding van 3 menselijke benen.
Informatie Sicilië algemeen
Met een oppervlakte van iets meer dan 25.708 km2 is Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee, ongeveer zo groot als België. Het wordt van het Italiaanse vasteland (Calabrië) gescheiden door de maar drie kilometer brede Straat van Messina (Stretto di Messina). Het eiland vormt samen met de Eolische of Liparische Eilanden, de Egadische eilandengroep en nog wat andere eilanden de gelijknamige “regione”.
Sicilië is natuurlijk bekend om de maffia, maar ook bekend om de zon, klimaat en cultureel erfgoed, levensstijl, cultuur, maar vooral ook om de vulkaan de Etna.
De Etna is de grootste nog werkende vulkaan van Europa. Een bezoek is zeker de moeite waard. Je mag alleen niet helemaal naar de top (3323 meter), omdat de vulkaan nog steeds giftige dampen uitstoot, of het is op het moment dat je er bent actief zoals onlangs nog in 2021. Wij hebben de Etna 3x bezocht en de ervaringen vind je terug in de reisverslagen.
Het culturele erfgoed bestaat vooral uit Griekse overblijfselen van theaters en tempels. Ook de kathedraal in Palermo staat stee vast op het lijstje van de toeristen die zo een strandvakantie combineren met een cultuurvakantie. Palermo is de hoofdstad en heeft maar liefst bijna 1 miljoen inwoners! Siciliëspecialist en inwoner van Sicilië Mario van Tururi kan je er veel meer over vertellen.
Veerdiensten
Ik begin met een TIP: Ga je met de auto of camper: reis per boot. Vooral op de terugreis. Je kunt als je aankomt in Genua heerlijk uitgerust aan je terugreis beginnen ipv van de hele laars door Italië naar huis te moeten rijden!
Op het schema op de pagina veerdiensten kun je zien welke maatschappijen er varen op Sicilië.
Je dient ongeveer een uur voor afvaart aanwezig te zijn. Houd je e-mail met reservering paraat. Lopende passagiers hoeven niet eerder dan een half uur van te voren aanwezig te zijn. Geef de goede hoogtes op van auto en aanhanger, er wordt soms gecontroleerd! Ook zijn er diverse afvaarten vanuit Sardinië!
Zie hier voor overzicht van de veerboten.
Informatie campings, hotels en accommodaties op Sicilië
Er zijn best wel wat campings op Sicilië in alle maten en soorten. Wij hebben er zelf geen ervaring mee. Wil je “zekerheid” van Nederlanders op je camping, kijk dan eens op de campings van aanbieders van caravans zoals Vacanceselect en Suncamp. Dat zijn campings die deze kwaliteitsorganisaties in ieder geval op het “menu” hebben.
Hotels, agriturismo, appartementen, huizen je kunt al deze accommodaties boeken. Wil je weten welke wij hebben aangedaan? Uiteraard in de verslagen, maar ook op deze pagina.
Reisgidsen, auto-, fiets en wandelkaarten
Welke reisgidsen zijn er zoal? Een heleboel en ieder heeft zo zijn voorkeur. Zelf zijn we zeer gecharmeerd van de Capitoolreisgids Sicilië. Ook de Engelstalige gids van Lonely Planet is een goede!
Ga rechtstreeks naar Bol.com voor een overzicht.
Er zijn diverse kaarten beschikbaar om het verplaatsen op Sicilië te vergemakkelijken. Uiteraard kun je je kaart aldaar kopen, maar je kunt natuurlijk ook digitaal alvast je kaart bestellen, zodat je ze vast in huis hebt en kunt voorgenieten. Voor kaarten, maar ook voor reisgidsen: Bol.com of de Zwerver, specialist in vakantie-uitgaven als reisgidsen en geografische kaarten
Vliegen
Er zijn diverse vliegvelden op Sicilië. De grootste zijn bij Palermo (hoofdstad), Trapani en Catania. Er wordt door diverse low cost maatschappijen gevlogen op op deze luchthavens. Op deze pagina vind je een overzicht. Wij hebben zelf op zowel Trapani als Catania gevlogen en aldaar een auto gehuurd.
Ervaringen
Wij hebben regelmatig zelf reizen naar Corsica, Sardinië, Elba en Sicilië via internet geregeld uit losse “componenten”: Van treinreis tot de (lucht)haven, de vliegreis/veerdienst, huur van de auto, hotel, mobile home en/of huis naar/op een eiland en weer terug. Dat vind je onder andere terug in de reisverslagen.
Maar je kunt ook de hulp inroepen van een reisorganisatie. Vooral de specialisten kunnen veel voor je betekenen.
Wetenswaardigheden
Oppervlakte: 25.700 km²
Hoofdstad: Palermo
Inwoneraantal: ruim 5 miljoen inwoners waarvanbijna 1 milj in Palermo
Belangrijke steden: Belangrijke steden zijn Catania, Messina en Syracuse, Trappani, Agrigento en Enna .
Klimaat
Sicilië kent een subtropisch klimaat met zachte regenrijke winters en droge en vaak zeer warme zomers.
Tijdens de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 14 graden en tijdens de zomermaanden tussen de 30 tot 40 graden. Vooral als de Sirocco waait is het er erg warm. Op de flanken van de Etna vind je zeker in de winter sneeuw, waar men zelfs op kan skiën.
Taal
Het Italiaans is de officiële taal, hoewel de Sicilianen zich over het algemeen bedienen van het Siciliaans.
Geld
Op Sicilië wordt gewoon betaald met de euro (EUR). Op veel plaatsen zijn geldautomaten te vinden. Ook de creditcard is vaak te gebruiken in bijvoorbeeld grotere winkels en tankstations.
Tijd
Er is geen tijdsverschil met Nederland.
Elektriciteit (230 volt)
Op Sicilië kunt je wel de Nederlandse platte stekkers gebruiken maar voor de grote sluitende stekkers moet de stekker een ronde uitsparing hebben voor de aarde. (230 volt)
Telefoon
Naar iemand op Sicilië bellen is 0039 of +39
Vanuit Sicilië naar Nederland bellen is 0031 of +31.
(Als je een landcode gebruikt moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten)
Feestdagen
Sicilië hecht veel waarde aan de tradities, vooral uit de Katholieke Kerk. De Heilige Week rond Pasen speelt een belangrijke rol in de dorpen en op het platteland met processies, uitvoeringen en speciale kerkdiensten. Maria- Hemelvaart wordt nog bijna overal gevierd met triomfkarren die door gelovigen voortgetrokken worden.
Het feest van de beschermheilige van Palermo: 11 juli Santa Rosalina
Veel plezier op dit mooie culturele eiland!