SiciliePlaza

Algemeen:

vlag_SicilieSicilië is het Italiaans eiland in de voet van de laars van Italië. Dit mooie en grootste eiland van de Middellandse Zee wordt ook wel het eiland met de drie punten genoemd. Dit is tevens de naam van de vlag. De vlag is pas sinds 2000 officieel. Triskelion of trinacrie of triskele is de figuur in de vlag, een Griekse afbeelding van 3 menselijke benen.

Met een oppervlakte van iets meer dan 25.708 km2 is Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee, net iets groter dan Sardinië en ongeveer zo groot als België.. Het wordt van het Italiaanse vasteland (Calabrië) gescheiden door de maar drie kilometer brede Straat van Messina (Stretto di Messina). Het eiland vormt samen met de Eolische of Liparische Eilanden, de Egadische eilandengroep en nog wat andere eilanden de gelijknamige “regione”.

Wandelgids, campingkaart, wegenkaart, handboeken, ga naar onze webshop en ondersteun ons werk!

Sicilie is natuurlijk bekend om de maffia, maar ook bekend om de zon, klimaat en cultureel erfgoed, levenstijl, cultuur, maar vooral ook om de Etna.

etna in de verteDe Etna is de grootste nog werkende vulkaan van Europa. Een bezoek is zeker de moeite waard, maar wel prijzig. Je mag alleen niet helemaal naar de top (3323 meter), omdat de vulkaan nog steeds giftige dampen uitstoot. (zie onze reisverslagen)

Het culturele erfgoed bestaat vooral uit Griekse overblijfselen van theaters en tempels. Ook de kathedraal in Palermo staat stee vast op het lijstje van de toeristen die zo een strandvakantie combineren met een cultuurvakantie. Palermo is de hoofdstad en heeft maar liefst bijna 1 miljoen inwoners! Siciliëspecialist Tururi kan je er veel meer over vertellen.

Veerdiensten checklist voor een keuze uit honderden afvaarten:

Ik begin met een TIP: Reis per boot. Vooral op de terugreis. Je kunt als je aankomt in Genua heerlijk uitgerust aan je terugreis beginnen ipv van de hele laars door Italië naar huis te moeten rijden!

 • Wil je graag per nacht- of dagboot? (Veel veerdiensten varen in ieder geval in de nacht en deel overdag.)
 • Wat is je bedoeling: veel varen of juist veel autorijden? Op Italiaanse wegen betaal je tol, in Zwitserland een vignet, ook voor de aanhanger.
 • Is je vertrektijd in de haven haalbaar?
 • Is de aankomsttijd overkant logisch? Heb je nog tijd voor zoeken/bereiken van de camping/hotel ed.
 • Rijd je met of zonder aanhanger (aanhangers zoals vouwwagens en caravans kunnen niet met elke boot mee)
 • Plaats/haven van aankomst belangrijk? (dicht bij bestemming; op Sicilië zijn de afstanden langer in tijd dan je denkt!)
 • Is de dag van overtocht belangrijk? Weekend is soms veel duurder.
 • Is de lengte/tijdsduur van overtocht belangrijk = varierend van 3/4 uur – 20 uur?
 • Vind je korting belangrijk? = meestal vroeg reserveren
 • Je kunt ook 2 enkele reizen boeken. Heen met de ene maatschappij en terug met een andere.
 • Wil je op de bonnefooi reizen? Dat kan prima als je het niet erg vindt om in de haven te zoeken naar de kaartverkoop en eventueel daar in een soms flinke rij moeten wachten. En als het je niet uit maakt:

  • hoe laat je vertrekt of hoe laat je aankomt
  • of je een snelle of langzame boot hebt
  • een nacht- of dagboot hebt
  • je mogelijk de hoofdprijs betaalt
  • Kies dan als, het even kan, een haven met meerdere afvaarten per dag.

Je dient ongeveer een uur voor afvaart aanwezig te zijn. Houd je e-mail met reservering paraat. Lopende passagies hoeven niet eerder dan een half uur van te voren aanwezig te zijn. Geef de goede hoogtes op van auto en aanhanger, er wordt soms gecontroleerd! Ook zijn er diverse afvaarten vanuit Sardinie!

Zie hier voor overzicht van de veerboten.

Kamperen op de bonnefooi:

 • Er zijn campings die in het hoogseizoen (juli-aug) helemaal vol zitten…. maar dat zijn er maar weinig. Dus als je voor een gesloten deur staat, dan lukt een andere camping in de buurt vast wel.
 • Soms zullen er plekken aangeboden worden die:
  – wat afgelegen zijn
  – net naast het sanitairblok liggen
  – zonder schaduw zijn
  – een beperking van het aantal dagen inhouden.
 • Veel campings zijn helemaal niet te reserveren. Of je moet alle gereserveerde data betalen ook al ga je eerder weg!

Als je op de camping arriveert op het moment dat veel kampeerders de camping moeten verlaten (zo rond 11 uur dus) dan heb je veel meer kans op een goede stek, dan wanneer je om half 8 's avonds op een camping aankomt. Als je dus met een late boot arriveert, vraag dan of er de volgende dag mensen vertrekken als de plek niet zo naar je zin is, dan kun je met het opzetten eventueel rekening houden met verkassen.

Er zijn veel campings op Sicilië in alle maten en soorten. Wil je "zekerheid" van Nederlanders op je camping, kijk dan eens op de campings van aanbieders van caravans zoals Vacance Select, Vacansoleil, Eurocamp en Suncamp. Dat zijn campings die deze kwaliteitsorganisaties in ieder geval op het "menu" hebben.

capitool_sicilieReisgidsen:

Welke reisgidsen zijn er zoal? Een heleboel en ieder heeft zo zijn voorkeur. Zelf zijn we zeer gecharmeerd van de Capitoolreisgids Sicilië. Via onderstaande link vind je een overzicht. Ook de Engelstalige gids van Lonely Planet is er te vinden!
Ga rechtstreeks naar Bol.com voor een overzicht.

Auto-, fiets en wandelkaarten:

Er zijn diverse kaarten beschikbaar om het verplaatsen op Sicilië te vergemakkelijken. Uiteraard kun je je kaart aldaar kopen, maar je kunt natuurlijk ook digitaal alvast je kaart bestellen, zodat je ze vast in huis hebt en kunt voorgenieten. Voor kaarten, maar ook voor reisgidsen: Bol.com

Vliegen:

Er zijn diverse vliegvelden op Sicilië. De grootste zijn bij Palermo (hoofdstad), Trapani en Catania. Er wordt door diverse low cost maatschappijen gevlogen op op deze luchthavens. Je kunt met

handig uitzoeken wie waarheen vliegt. Voor een overzicht van vliegmaatschappijen die rechtstreeks vliegen naar Sicilië: zie hier, tweede deel

Ervaringen:

De webmaster van deze site heeft regelmatig zelf reizen naar Corsica, Sardinië en Sicilië via internet geregeld uit losse "componenten": Van treinreis tot de (lucht)haven, de vliegreis/veerdienst, huur van de auto, hotel, caravan en/of huis naar/op een eiland en weer terug.
Zie hiervoor de menuoptie reisverslagen.

sicilia_kaartWetenswaardigheden:

Oppervlakte: 25.700 km²
Hoofdstad: Palermo
Inwoneraantal: ruim 5 miljoen inwoners waarvanbijna 1 milj in Palermo
Belangrijke steden: Belangrijke steden zijn Catania, Messina en Syracuse, Trappani, Agrigento en Enna .

Klimaat
Sicilië kent een subtropisch klimaat met zachte regenrijke winters en droge en vaak zeer warme zomers.
Tijdens de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 14 graden en tijdens de zomermaanden tussen de 30 tot 40 graden. Vooral als de Sirocco waait is het er erg warm. Op de flanken van de Etna vind je zeker in de winter sneeuw, waar men zelfs op kan skiën.

Taal
Het Italiaans is de officiële taal, hoewel de Sicilianen zich over het algemeen bedienen van het Siciliaans.

Geld
Op Sicilië wordt gewoon betaald met de euro (EUR). Op veel plaatsen zijn geldautomaten te vinden. Ook de creditcard is vaak te gebruiken in bijvoorbeeld grotere winkels en tankstations.

Tijd
Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Elektriciteit (230 volt)
Op Sicilië kunt je wel de Nederlandse platte stekkers gebruiken maar voor de grote sluitende stekkers moet de stekker een ronde uitsparing hebben voor de aarde. (230 volt)

Telefoon
Naar iemand op Sicilië bellen is 0039 of +39
Vanuit Sicilië naar Nederland bellen is 0031 of +31.
(Als je een landcode gebruikt moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten)

Feestdagen
Sicilië hecht veel waarde aan de tradities, vooral uit de Katholieke Kerk. De Heilige Week rond Pasen speelt een belangrijke rol in de dorpenen op het platteland met processies, uitvoeringen en speciale kerkdiensten. Maria- Hemelvaart wordt nog bijna overal gevierd met triomfkarren die door gelovigen voortgetrokken worden.
Het feest van de beschermheilige van Palermo: 11 juli Santa Rosalina

jouw compacte reisgids