SardiniePlaza

vlagDit is SardiniëPlaza: een overzichtelijke site met tips en links om je vakantie op dit mooie eiland mogelijk te maken. Je kunt via de banners rechtstreeks informatie inwinnen en eventueel boeken in de originele databases van de betreffende bedrijven.

Sardinië Vakantiebeurs

Helaas heeft u deze beurs wellicht gemist, maar op de website staat nog heel veel nuttige informatie, zie oa deze pagina

 

Algemeen:

Sardinië is een Italiaans eiland ten zuiden van het Franse eiland Corsica. Dit mooie en één na grootste eiland van de Middellandse Zee wordt ook wel Sardinia: Isola dei Nuraghi genoemd. Naar het cultureel historisch erfgoed dat in geheel Sardinië te vinden is. Het zijn stenen bouwsels in de vorm van kleine torentjes die met elkaar kleine vestingen vormden waar de mensen vele eeuwen geleden leefden.

Met een oppervlakte van iets meer dan 24.000 km2 is Sardinië na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee. Van noord naar zuid meet Sardinië ca. 270 km en van oost naar west maximaal ca. 145 km. Je zou het haast niet denken maar Sardinië ligt dichter bij Noord-Afrika (dat maar op ca. 180 km ligt) dan het vasteland van Italië dat op ca. 190 km ligt.efisio2

Het eiland heeft maar liefst 1800 km kust. Baaien, stranden, rotspartijen, kapen wisselen elkaar af, met zoutwatermeren (stagni) met daar de onvolprezen flamingo's wadend op hun statige lange poten.
Sardinië kent meerdere grote grotten die te bezichtigen zijn met gids, zelfs spelonkologie is mogelijk.

In het noord oosten ligt de Maddelena Archipel. Een groep eilanden in azuurblauw water. Een bezoekje meer dan waard. Vergeet ook de eilanden St. Antioco en St. Petro niet die juist diagonaal van de Maddalen Archipel liggen. In het noord westen heb je ook nog het eiland Asinara. Prachtig natuurreservaat.

Sardinië is een groot eiland, zo groot als België. Het wegennet is minder verfijnd. Dus de afstanden die je aflegt om ergens te komen liegen er niet om, zeker als je je daarbij bedenkt dat de snelheid ook nog eens minder hoog kan zijn dan je in eerste instantie denkt.

De diverse provincies hebben elk een hoofdstad die het woord stad zeker waardig zijn.   Cagliari is de hoofdstad in het zuiden van het eiland. Enkele snelwegen verbinden deze hoofdsteden met elkaar. Buiten deze hoofdwegen zijn de wegen goed te berijden, maar vaak bochtig, soms steil, maar zeker mooi!

Tip2:

Veerdiensten :

Naar Sardinië varen verschillende veerdiensten uit verschillende havens.

Corsica&Sardinia Ferries vaart van Livorno naar verschillende havens op Sardinië. Moby Lines verzorgt een veerdienst tussen Genua en Livorno met Porto Torres en Olbia.

Tirrenia bedient verreweg de meeste overtochten vanuit diverse havens naar verschillende  op het eiland. Daarnaast onderhoudt deze firma ook nog veerdiensten van Sardinië naar Sicilië

Jaarlijks komen hier kleine wijzigingen in. Begin december hebben de meeste veerdiensten de boekingsmogelijkheden voor het nieuwe jaar online staan.

Veerdiensten checklist voor een keuze uit honderden afvaarten:

 • Wil je graag per nacht- of dagboot?
 • Vanuit een Franse- of een Italiaanse haven of maakt het je niet uit
 • Op Franse en Italiaanse wegen betaal je tol, in Zwitserland een vignet, ook voor de aanhanger.
 • Is je vertrektijd in de haven haalbaar?
 • Is de aankomsttijd overkant logisch? Heb je nog tijd voor zoeken/bereiken van de camping/hotel.
 • Rijd je met of zonder aanhanger (aanhangers zoals vouwwagens en caravans kunnen niet met elke boot mee)
 • Plaats/haven van aankomst belangrijk? (dicht bij bestemming; op Sardinië zijn de afstanden langer in tijd dan je denkt!)
 • Is de dag van overtocht belangrijk? Weekend is soms veel duurder.
 • Is de lengte/tijdsduur van overtocht belangrijk = varierend van 3 – 12 uur?
 • Vind je korting belangrijk? = meestal vroeg reserveren
 • Je kunt ook 2 enkele reizen boeken. Heen met de ene maatschappij en terug met een andere.
 • Wil je op de bonnefooi reizen?

  • dat kan prima als je het niet erg vindt om in de haven te zoeken naar de kaartverkoop en eventueel daar in een soms flinke rij moeten wachten.
  • en als het je niet uit maakt:

   • hoe laat je vertrekt of hoe laat je aankomt
   • of je een snelle of langzame boot hebt,
   • een nacht- of dagboot hebt
  • Kies dan als, het even kan, een haven met meerdere afvaarten per dag.

Je dient ongeveer een uur voor afvaart aanwezig te zijn. Houd je e-mail met reservering paraat. Lopende passagiers hoeven niet eerder dan een half uur van te voren aanwezig te zijn. Geef de goede hoogtes op van auto en aanhanger, er wordt soms gecontroleerd!

Campings, hotels en accommodaties

Er zijn heel veel  campings op Sardinië , van klein (en bij de boer) tot groot.  Echter ook weer niet zo groot, dat je alles op de camping met de auto moet doen. Er zijn eigenlijk geen echte mega-campings. De meeste campings liggen aan de kust. Veel campings hebben op een of andere manier accommodaties te huur, soms via een intermediair (zie banners hiernaast) soms alleen via de camping zelf te reserveren. Die accommodaties variëren nogal, van stacaravan tot huis, van hutje tot chalet. Bekijk het spreadsheet met alle campings.

Uiteraard zijn de hotels op  Sardinië ruim vertegenwoordigd. Klein en pittoresk tot groot en luxueus. Dat zelfde geldt ook voor de vakantieparken en residenten/resorts.

B&B bordjes zie je heel veel hangen. Soms is het net een oerwoud aan bordjes op een kruispunt.  Het “slapen” (en eten) bij de boer neemt een grote plaats in de toeristische accommodaties op Sardine, de zgn AGRITURISMO. Van eenvoudig, een bed in een opgeknapte stal en eten samen met de boer aan de keuken tafel, tot luxueuze resorts compleet met restaurant en zwembad. Voor allen geldt dat een groot deel dat op de borden en in de glazen moet komen van het land van de boer afkomstig is.

Kamperen op de bonnefooi:

 • Er zijn campings die in het hoogseizoen (juli-aug) helemaal vol zitten…. maar dat zijn er maar weinig. Dus als je voor een gesloten deur staat, dan lukt een andere camping in de buurt vast wel.
 • Soms zullen er plekken aangeboden worden die:
  – wat afgelegen zijn
  – net naast het sanitairblok liggen
  – zonder schaduw zijn
  – een beperking van het aantal dagen inhouden.
 • Veel campings zijn helemaal niet te reserveren. Of je moet alle gereserveerde data betalen ook al ga je eerder weg!

Als je op de camping arriveert op het moment dat veel kampeerders de camping moeten verlaten (zo rond 11 uur dus) dan heb je veel meer kans op een goede stek, dan wanneer je om half 8 's avonds op een camping aankomt. Als je dus met een late boot arriveert, vraag dan of er de volgende dag mensen vertrekken als de plek niet zo naar je zin is, dan kun je met het opzetten eventueel rekening houden met verkassen.

Er zijn veel campings op Sardinië in alle maten en soorten. Wil je "zekerheid" van Nederlanders op je camping, kijk dan eens op de campings van aanbieders van caravans zoals Vacance Select, Vacansoleil, Eurocamp en Suncamp. Dat zijn campings die deze kwaliteitsorganisaties in ieder geval op het "menu" hebben.

9025722253Reisgidsen:
Welke reisgidsen zijn er zoal? Een heleboel en ieder heeft zo zijn voorkeur. Zelf zijn we zeer gecharmeerd van de 
Capitoolreisgids Sardinië. Via onderstaande link vind je een overzicht. Ook de Engelstalige gids van Lonely Planet is er te vinden!
[Sardinië: Reisgidsen overzicht] of ga rechtstreeks naar Bol.com

 

Auto-, fiets en wandelkaarten:
Er zijn diverse kaarten beschikbaar om het verplaatsen op Sardinië te vergemakkelijken. kaart_sardinieUiteraard kun je je kaart aldaar kopen, maar je kunt natuurlijk ook digitaal alvast je kaart bestellen, zodat je ze vast in huis hebt en kunt voorgenieten. Het adres voor kaarten, maar ook voor reisgidsen is: Bol.com

Vliegen:
Er zijn diverse vliegvelden op Sardinië. De grootste zijn bij Cagliari (hoofdstad in het zuiden), Alghero (noordwesten) en Olbia (noord oosten). Er wordt door diverse low cost maatschappijen gevlogen op op deze luchthavens. Zie hier voor handig overzicht.

Ervaringen:
De webmaster van deze site heeft regelmatig zelf de reis via internet geregeld uit losse "componenten": Van treinreis tot de (lucht)haven, de vliegreis/veerdienst, huur van de auto, caravan en/of huis op Sardinië en weer terug.

Wetenswaardigheden:

Oppervlakte: 24.000 km²
Hoofdstad: Cagliari
Inwoneraantal: ruim 1,7 miljoen inwoners
Belangrijke steden: Belangrijke steden zijn Oristano, Sassari, Nuoro, Olbia, Alghero en de hoofdstad Cagliari

Klimaat
Sardinië kent een subtropisch klimaat met zachte regenrijke winters en droge en vaak zeer warme zomers.
Tijdens de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 14 graden en tijdens de zomermaanden tussen de 25 tot 35 graden. In de winter ligt er sneeuw in het Gennargentu-massief .

Taal
Het Italiaans is de officiële taal, hoewel de Sardijnen vooral Sardijnss spreken. (men spreekt ook wel van Sarden en Sardische taal)

Geld
Op Sardinië wordt gewoon betaald met de euro (EUR). Op veel plaatsen zijn geldautomaten te vinden. Ook de creditcard is vaak te gebruiken in bijvoorbeeld grotere winkels en tankstations.

Tijd
Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Elektriciteit (230 volt)
Op Sardinië kunt je wel de Nederlandse platte stekkers gebruiken maar voor de grote sluitende stekkers moet de stekker een ronde uitsparing hebben voor de aarde. (230 volt)

Water
Het water uit de kraan is veilig om te drinken. Toch wordt er veel bronwater in Sardinië gedronken.

Telefoon
Naar iemand op Sardinië bellen is 0039 of +39
Vanuit Sardinië naar Nederland bellen is 0031 of +31.
(Als je een landcode gebruikt moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten)

Feestdagen
1 mei St. Efisio > Grote processie achtige tocht door Cagliari

Enkele tips voor leuke bezoekjes:

Grotten
Sardinië kent diverse grote grotten die je kunt bezoeken. O.a. Grotto di Nettuno (Noord Westen) , Grotta Marmuri (Midden Oosten) en Grotta Su Mannau (Zuid Westen), Grotten met water, enorme zalen, maar ook nauwe doorgangen. Gidsen vertellen je de wetenswaardigheden.

Nuraghi
Een Nuraghe is een torentje van los op elkaar gestapelde stenen van een beschaving van 1800 tot 500 voor Chr. Zo'n torentje werd vaak uitgebreid met nog een torentje, verbonden met elkaar, muurtje erom heen en zo ontstond dan een soort nederzetting. Er staan honderden van deze torentjes, althans wat er van over is. Sommige kun je bezoeken met een gids, weer anderen zijn niet meer dan een troosteloos hoopje stenen verstopt in het hoge gras.

Trenino Verde (Kleine Groene Trein)
Een leuke manier om Sardinie te verkennnen is aan boord van de Trenino Verde, een ouderwetse stoom locomotief die door de bossen rijdt, over bruggen en onder tunnels door in de mooiste berggebieden van het eiland.

Bergen
Over het algemeen is Sardinië heuvelachtig tot bergachtig met op 2 plaatsen echt hooggebergte. In het noorden rond Tempio Pausania de 'Monte Limbara' en onder Nuoro het grotere 'Monti del Gennargentu'. De hoogste top in het noorden is 1359 (Pta. Balistreri) terwijl de hoogste top vanhet Gennergentugebergte de Pta. la Marmora is met 1834 meter.

Alghero
Historisch stadje, erg geliefd bij de toeristen. Mooie uitvalsbasis voor De Noord Westhoek!

Eigenlijk doe ik Sardinië te kort met een dergelijke kleine opsomming zie voor meer: Ervaringen op Sardinië

Nederlandse bedrijvigheid op Sardinië:

Enkele op Sardinië gerichte bedrijven:

Eva Sardinia
Reisbureau Eva Sardinia is gespecialiseerd in vakanties op Sardinië. Wij weten als geen ander de mooiste plekken op dit bijzondere Italiaanse eiland om je een onvergetelijke vakantie te laten beleven. Voor iedere wens hebben we een passende accommodatie. De locaties en faciliteiten worden met zorg, persoonlijk door mij op Sardinië geselecteerd en getest op kwaliteit en klantvriendelijkheid.
AmfibieTreks
All in formule, je tent of luxe suite staat klaar en je kunt 3 x per dag aanschuiven voor een uitgebreid ontbijtbuffet, lunchbuffet en 3-gangendiner. Dus heerlijk onbezorgd vakantievieren zonder zelf boodschappen te moeten doen en te koken. Zo heeft mama ook vakantie!
Daarnaast worden er heel veel (water)sportactiviteiten georganiseerd en begeleid door eigen instructeurs! Er is een professionele kidsclub voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en een 13+ Adventure Club.
Sardinia4all
Sardinia4all is gespecialiseerd in het op maat verzorgen en samenstellen van unieke vakanties en individuele rondreizen door Sardinië. Deze zijn zonder reserveringskosten gemakkelijk vanuit huis te boeken waarbij onze persoonlijke service niet zal ontbreken. Laat u zich op
Sardinia4all.com inspireren door vele algemene informatie, foto's, tips en reiservaringen. Onze website zal zeker bijdragen aan een goede voorbereiding op uw vakantie. Onder het motto; Sardinië…uw droom, onze passie…helpen wij u graag verder om uw droom werkelijkheid te laten worden!
Sardinie Trips en Ecolounge op Sant'Antioco
Wij zijn een klein bedrijf wat persoonlijke aandacht erg belangrijk vindt. Wij hebben een assortiment vakantiehuizen die we allemaal zelf onder controle houden.
Dan zijn wij eigenaar van de Ecolounge vakantieverblijven. Beiden ingericht met keuken, zithoek, en privé badkamer maar met als meest belangrijke punt goede orthopedische bedden. Tijdens uw verblijf kunt u gebruik maken van verschillende faciliteiten die wij aanbieden.
Tritt – Case in Sardegna
Ons aanbod bestaat uit appartementen, agriturismi, vrijstaande villa's en landhuizen, B&B's en kleine sfeervolle hotels. Allemaal door ons persoonlijk bezocht en zorgvuldig geselecteerd samen met onze lokale vertegenwoordigster Alessandra.
Een combinatie vakantie met verblijf in Toscane kan eenvoudig via Tritt – Case in Toscana. Aangesloten bij SGR.

jouw compacte reisgids