CorsicaPlaza

maure Dit is CorsicaPlaza: een overzichtelijke site met tips en links om je vakantie op dit mooie eiland mogelijk te maken. Je kunt via de banners rechtstreeks informatie inwinnen en eventueel boeken in de originele databases van de betreffende bedrijven.

Algemeen:

De natuurlijke schoonheid van Corsica (Ile de Beauté) is vooral terug te vinden in de diversiteit. Men noemt Corsica ook weleens “Frankrijk in het klein”:

 • De krijtrotsen van Bonifacio in het uiterste zuiden van Corsicaviaferrata
 • De rode rotspartijen van “Les Calanche” in het westen
 • Het gebergte in centraal Corsica (berg in zee) waar zelfs in de zomer op de toppen sneeuw blijft liggen
 • Het UNESCO wereldnatuurreservaat Scandola
 • De pitoreske dorpjes op de vele berghellingen
 • De citadellen, Genuese bruggen en torens
 • De vele mooie watervallen en bossen
 • De velden met druivenranken en vruchtbomen
 • De prachtige “Bounty”stranden aan de oostkust
 • De vaak ruige zee en baaien aan de westkust. Een zee waar het heerlijk zwemmen, snorkelen, zeilen en duiken is!
 • De spectacuaire sporten, als parapenting, klimmen, canyoning, via ferrata, kite surfen, paardrijden en noem maar op!
 • De meerdaagse wandelingen met de bekendste van allen: GR20
 • De muzikale cultuur met oa. polyfonische zang.
 • De pozzines – graslanden – op de hoogvlaktes

Tips:

Veerdiensten :

Naar Corsica varen verschillende veerdiensten uit verschillende havens. De Corsica Liena vaart vanuit Marseille naar verschillende havens op Corsica. Corsica Ferries vaart van Toulon en Nice, Savona en Livorno naar verschillende havens op Corsica. Moby Lines verzorgt een veerdienst tussen Genua en Livorno met Bastia. Jaarlijks komen hier kleine wijzigingen in. Begin december hebben de meeste veerdiensten de boekingsmogelijkheden voor het nieuwe jaar online staan. Via Corsica-Veerdiensten krijg je uitgebreide informatie over de veerdiensten en alles er omheen.

Veerdiensten checklist voor een keuze uit honderden afvaarten:

 • Wil je graag per nacht- of dagboot?
 • Vanuit een Franse- of een Italiaanse haven of maakt het je niet uit
 • Op Franse en Italiaanse wegen betaal je tol, in Zwitserland een vignet, ook voor de aanhanger.
 • Is je vertrektijd in de haven haalbaar?
 • Is de aankomsttijd overkant logisch? Heb je nog tijd voor zoeken/bereiken van de camping/hotel.
 • Rijd je met of zonder aanhanger (aanhangers zoals vouwwagens en caravans kunnen niet met elke boot mee)
 • Plaats/haven van aankomst belangrijk? (dicht bij bestemming; op Corsica zijn de afstanden langer in tijd dan je denkt!)
 • Is de dag van overtocht belangrijk? Weekend is soms veel duurder.
 • Is de lengte/tijdsduur van overtocht belangrijk = variërend van 3 – 12 uur?
 • Vind je korting belangrijk? = meestal vroeg reserveren
 • Je kunt ook 2 enkele reizen boeken. Heen met de ene maatschappij en terug met een andere.
 • Wil je op de bonnefooi reizen?
  • dat kan prima als je het niet erg vindt om in de haven te zoeken naar de kaartverkoop en eventueel daar in een soms flinke rij moeten wachten.
  • en als het je niet uit maakt:
   • hoe laat je vertrekt of hoe laat je aankomt
   • of je een snelle of langzame boot hebt,
   • een nacht- of dagboot hebt
  • Kies dan als, het even kan, een haven met meerdere afvaarten per dag.

Je dient ongeveer een uur voor afvaart aanwezig te zijn. Houd je e-mail met reservering paraat. Lopende passagiers hoeven niet eerder dan een half uur van te voren aanwezig te zijn. Geef de goede hoogtes (inclusief dakdragers/koffer) op van auto en aanhanger, er wordt soms gecontroleerd!

Campings, hotels en accommodaties

Er zijn maar liefst 220 campings op Corsica, van klein (en bij de boer) tot groot. Echter ook weer niet zo groot, dat je alles op de camping met de auto moet doen. Er zijn eigenlijk geen echte mega-campings. De meeste campings hebben op een of andere manier accommodaties te huur, soms via een intermediair (zie banners hiernaast) soms alleen via de camping zelf. Die accommodaties variëren nogal, van sta caravan tot huis, van hutje tot chalet. Uiteraard zijn de hotels op  Corsica ruim vertegenwoordigd. Klein en pittoresk tot groot en luxueus. Dat zelfde geldt ook voor de vakantieparken. B&B heet in Frankrijk Chambre d’ Hôte en zie je ook aardig wat van onderweg. Ook het “slapen” (en eten) bij de boer komt steeds meer in trek.

Kamperen op de bonnefooi:

 • Er zijn campings die in het hoogseizoen (juli-aug) helemaal vol zitten…. maar dat zijn er maar weinig. Dus als je voor een gesloten deur staat, dan lukt een andere camping in de buurt vast wel.
 • Soms zullen er plekken aangeboden worden die: –  wat afgelegen zijn –  net naast het sanitairblok liggen –  zonder schaduw zijn –  een beperking van het aantal dagen inhouden.
 • Veel campings zijn helemaal niet te reserveren. Of je moet alle gereserveerde data betalen ook al ga je eerder weg!

Als je op de camping arriveert op het moment dat veel kampeerders de camping moeten verlaten (zo rond 11 uur dus) dan heb je veel meer kans op een goede stek, dan wanneer je om half 8 ‘s avonds op een camping aankomt. Als je dus met een late boot arriveert, vraag dan of er de volgende dag mensen vertrekken als de plek niet zo naar je zin is, dan kun je met het opzetten eventueel rekening houden met verkassen. Er zijn ruim 225 campings op Corsica. Op Corsica-Info vind je hier heel veel informatie over, zoals een complete database met alle campings Reisboek:

Alle clichés over Corsica zijn waar: berg in zee, eiland van de schoonheid, wandeleiland, vogeleiland, eiland van de liefde, vlindereiland, eigenzinnig en karaktervol, Frankrijk in het klein, noem maar op. Dat idee zal na het lezen van ‘Beleef Corsica‘ niet anders zijn. Mocht je voor het eerst naar Corsica gaan na het lezen van dit pure boek, dan kan het zijn dat je denkt: “Hé, hier ben ik al geweest! ” Dan heeft de inbeeldingskracht van alle foto’s en teksten zijn werk gedaan.

 

Voor mensen met dezelfde passie voor Corsica als wij is het een feest der herkenning. Toch denken we nog aardig wat uitdagingen voor te kunnen schotelen zodat ook zij die opzoeken op het ook voor hen eindeloze eiland. Ervaar en Beleef Corsica met ons in dit mooie boek met ruim 200 foto’s, die je meenemen naar alle uithoeken van dit heerlijke eiland: Île de Beauté.

Auto-, fiets en wandelkaarten: Er zijn diverse kaarten beschikbaar om het verplaatsen op Corsica te vergemakkelijken. Uiteraard kun je je wandelkaart aldaar kopen, maar je kunt natuurlijk ook digitaal alvast je kaart bestellen, zodat je ze vast in huis hebt en kunt voorgenieten. corsica_wijnenKaarten voor Corsica: De meest handige autokaart lijkt me de Michelin nr. 345 (schaal 1:150.000) of de IGN D2A 2B  (schaal 1:140.000). IGN heeft ook nog 2 fietskaarten van Corsica nr 73 en 74. Dé wandelkaarten van Corsica zijn van IGN, maar liefst 19 kaarten! Schaal 1:25.000. De wandelkaart die de perfectie benadert! Werkelijk alle topografische details zijn er op te vinden. Verder zijn er nog 2 uitstekende wandelkaarten met een schaal van 1:60.000 van de bekendste wandelgebieden op Corsica: Wandelkaart Frankrijk 08 en 09 2 adresjes voor het kopen van kaarten en reisgidsen: De Zwerver. of DeNoorderzon, De reisgidsen kun je ook via Bol.com bestellen.

Vliegen: Er zijn 4 vliegvelden op Corsica. De grootste zijn bij Bastia, Ajaccio en Calvi, maar tegenwoordig wordt er ook door low cost maatschappijen gevlogen op Figari nabij Bonifacio in het zuiden. Zie hier een praktisch overzicht. Tip: Heb je weleens gedacht aan deze optie: “lowcostvliegen” naar Toulon of Nice en vervolgens overvaren en op Corsica zelf een auto huren. Deze kun je natuurlijk ook al op voorhand digitaal reserveren. Zie de banners van de autoverhuurders.

Wetenswaardigheden:

Oppervlakte: 8.680 km² Hoofdstad: Ajaccio Inwoneraantal: ruim 300.000 inwoners Departementen van Frankrijk: Corse du Sud en Haut Corse

Klimaat Corsica kent een Middellands Zeeklimaat. Tijdens de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 14 graden en tijdens de zomermaanden tussen de 25 tot 35 graden. In de winter ligt er sneeuw in de bergen. (wintersport!)

Taal Het Frans is de officiële taal, hoewel de Corsicanen vooral Corsicaans spreken.

Geld Op Corsica wordt gewoon betaald met de euro (EUR). Op veel plaatsen zijn geldautomaten te vinden. Ook de creditcard is volop te gebruiken in winkels en tankstations.

Tijd Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Elektriciteit (230 volt) Op Corsica kunt je wel de Nederlandse platte stekkers gebruiken maar voor de grote sluitende stekkers moet de stekker een ronde uitsparing hebben voor de aarde. (230 volt)

Water Het water uit de kraan is veilig om te drinken. Toch wordt er veel bronwater uit Corsica gedronken: St George, Orezza en Zilia

Telefoon Naar iemand op Corsica bellen is 0033 of +33 Vanuit Corsica naar Nederland bellen is 0031 of +31. (Als je een landcode gebruikt moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten)

Feestdagen 14 juli: Nationale feestdag met veel vuurwerk! 15 augustus: Maria Hemelvaart met ook veel vuurwerk.

Enkele tips voor leuke bezoekjes:

Grootste schildpaddenfarm in Europa nabij Ajaccio!

A Cupulatta

Bonifacio Dit vestingstadje ligt boven op krijtrotsen. Zorg ervoor dat je er in de zomer vroeg bent. Voor half 10! De benedenstad met zijn havens en terrasje, de bovenstad met zijn steegjes en natuurlijk de wandeling langs de afgronden van de krijtrotsen richting het zuidelijkste puntje van Corsica. Je moet het allemaal doen! Ook kun je de krijtrotsen met grotten bekijken vanaf het water. Diverse toeristen bootjes varen er langs! Ook doen!

Calvi – Ile Rousse Calvi en Ile Rousse zijn de bekendste stadje van het Noord Westen. La Balagne heet de streek die nog vele andere leuke dorpjes kent als St Antonino en Pigna. Beide stadjes hebben een uitgaansleven, gezellige havens met vele terrasjes. Calvi heeft dan nog de burcht en Ile Rousse nog een prachtig schiereiland van Rode Rotsen.

Cap Corse De vinger van het eiland. Nee, die rijd je niet even in een uurtje rond. Eigenlijk ben je er wel een dag mee bezig en dan moet je nog niet overal uit willen stappen. Als je het rondje gaat maken denk dan na over de richting. Links om of rechtsom. Ieder heeft zo z’n voorkeur. Rijd in ieder geval door tot de uiterste punt al waar je prachtige tafoni hebt (rotsen met uitgesleten gaten). Een andere bezienswaardigheid is het zwarte strand van Nonza.

Les Calanche – Scandola De rode rotspartijen van “Les Calanche” in het westen noem ik in één adem met het UNESCO wereldnatuurreservaat Scandola. In één adem omdat het a. adembenemend mooi is en b. de Calanches maken deel uit van dit prachtige reservaat, dat via de weg vanuit Porto of van uit Cargèse goed te bekijken is, maar mooier is een tochtje via de zee. Vanuit Propriano tot Calvi. Vanuit alle tussenliggende havens worden tochten naar deze prachtige rotsformaties  in de azuurblauwe zee georganiseerd. Als het mee zit zie je mooie roofvogels zoals de visarend en in het water kunnen dolfijnen met je mee zwemmen. Heb je echt geluk dan kun je zelfs walvissen spotten.

Berg in Zee Corsica kent een zeer bergachtig binnenland. Men noemt Corsica ook wel een Berg in Zee. De hoogste berg is de Monte Cinto (2706m) en is o.a. te beklimmen via de de Gorge de Asco. Je ziet hem in de verte al liggen met ook in de zomer besneeuwde top. Eén van de andere Gorges is de Restonica die vanuit Corte de bergen in gaat. Een aantal kleine meertjes kun je via een redelijk begaanbare pad/klim bekijken en zelf in de zomer liggen er hier en daar nog plakkaten eeuwige sneeuw!

Watervallen Met name in het voorjaar zijn de beken op Corsica vol met smeltwater en kunnen we de mooiste waterpartijen aanschouwen in de ruige natuur van Corsica. In de zomer is er echter nog genoeg water om de watervallen van Corsica te zien vallen, maar sommige zullen minder spectaculair zijn, maar zeker ook mooi. En er zijn er velen. Kleintjes, grote en alles daar tussen in. Grote bekende watervallen met veel toeristen zoals L’Ucelluline, De Radule, Du Voile de la Marriée, Anglais, Piscia di Gallo. De kleinere onbekende watervallen, waar als het meezit je nog kunt picknicken zonder andere mensen, zijn natuurlijk wat lastiger te vinden, maar ze zijn er zeker! Eigenlijk doe ik Corsica te kort met een dergelijke kleine opsomming zie voor meer: Ervaringen op Corsica of download de Corsica-Info App voor Smartphones en Tablets!

jouw compacte reisgids