Gotthardtunnel of alternatief?

Via Zwitserland naar Italië: Gotthardtunnel of alternatief? Eerder schreef ik al de blog "Via Italië of via Frankrijk?" En als je dan kiest voor Italië om naar een Italiaanse haven te gaan om daar je oversteek te maken naar Corsica of Sardinië, dan doemt er een nieuwe vraag op: hoe reis je door Zwitserland of zelfs eventueel Oostenrijk. De meest voor de hand liggende route is die via Basel naar Milaan via de A2 vv. Maar dan kom je onderweg door de Gotthardtunnel of je moet over de Gotthardpas. Die tunnel is niet bij iedereen zo geliefd, hij is lang (17 km) en het is een enkele buis. Daarnaast staat er ook vaak veel file. Gotthardpas (Foto's: © Switzerland Tourism – Ivo Scholz, Andre Meier, Markus Buehler en Heinz Schwab)[/caption]

Het verkeer – en mate name het vrachtverkeer – wordt in de tunnel sinds het grote ongeluk een aantal jaren geleden (2001) gereguleerd, zodat je goed afstand kunt houden en de maximum snelheid van 70 km/uur ook inderdaad kunt rijden en niet meer zo opgejaagd wordt als vroeger. Wij vinden het ook geen prettige tunnel, maar we mijden hem niet, tenzij er een lange file staat, dan pak wij die pas. Wel minimaal een half uur langer, maar wel heel mooi en je rijdt tenminste. We gaan er op de heenweg af bij Erstfeld, of eventueel Wassen. Je kunt ook nog voor Erstfeld eraf bij Waldorf. Op de terugweg bijvoorbeeld bij Quinto.

Alternatieven

Echter er zijn nog wel allerlei andere alternatieven. Coen de Heer op Facebook opende daar een draadje voor:

Sorry, beetje lang stukje geworden. Wij gaan al zo’n 35 jaar, eerst samen en later met het gezin, ieder jaar een paar keer naar Italië. Inmiddels zijn we zo’n 100 keer in Italië geweest. Vrijwel altijd gaan we via Zwitserland, omdat we familie hebben in Liguria, maar ook af en toe via Oostenrijk. Daarvandaan hebben we heel Italië doorkruist, tot op Sicilië toe.

Ik lees hier veel over mensen die de Gotthardtunnel willen vermijden. Enigszins begrijpelijk omdat de wachttijden daar soms flink kunnen oplopen. Toch gaan we zelf vrijwel altijd via de tunnel, maar proberen we het moment van passeren een beetje tactisch te kiezen: Bij voorkeur ’s-ochtends vroeg of juist later op de dag. In het hoogseizoen gaan we ook vrijwel nooit meer in het weekend maar bv op vrijdag heen en maandag terug.

Alternatieven voor de Gotthardtunnel zijn er in overvloed, maar geen ander is zo snel om van Nederland naar Italië, althans het Noordwestelijke deel daarvan, te komen. Wel hebben we heel veel van die alternatieven gereden en ik wil mijn ervaringen graag delen.

Gotthardpas:

Het meest voor de hand liggende alternatief voor de tunnel is natuurlijk de Gotthardpas. Die is van mei tot zeg oktober open. Het is een prachtige route, kost ongeveer een uurtje extra (ten opzichte van de tunnel, zonder file). Let wel op dat je niet alsnog in de eventuele file voor de tunnel komt en ga op tijd de snelweg af.

San Bernardinopas/tunnel:

Het tweede meest voor de hand liggende alternatief is via de San Bernardino pas/tunnel. Hiervoor moet je op tijd voorsorteren. Vanuit het noorden al snel na Basel en van uit het zuiden iets na Bellinzona. Ook dit is een mooie route, maar wel een behoorlijk stukje langer, denk ook aan minimaal 1,5 uur. Mijn ervaring is trouwens wel dat ook deze route snel volloopt als de Gotthard-route vastloopt.

Simplonpas:

Aan de westkant zijn er een aantal alternatieve routes. De meest voor de hand liggende is die via de Simplon-pas. Je rijdt dan via Bern, Vevey en Martigny het Rhone-dal in en gaat vanaf Brig binnendoor de Simplonpas over. Deze pas is breed en goed berijdbaar, en je komt bij het Lago Maggiore uit. Alternatief in Zwitserland (leuk ook) is om niet via Vevey maar via Thun te rijden en dan met het autotreintje bij Kandersteg te gaan om zo bij Brig uit te komen.

Grote Sint Bernardpas/tunnel:

Een andere pas aan de westkant die je kunt gebruiken, ook in de winter, is via de Grote Sint Bernardpas/tunnel. In de winter wordt het hoogste stuk van de pas niet sneeuwvrij gehouden maar kun je wel altijd via de tunnel. Je rijdt net als naar de Simplon eerst naar Martigny en daarvandaan vrijwel direct de pasroute op. Je komt uiteindelijk bij Aosta uit in Italië. Een goed alternatief voor de wintersporters in bijvoorbeeld Breuil-Cervinia.

Mont Blanc en Fréjustunnel:

Dan heb je nog twee grote tunnels westelijk van de Gotthard. Dat zijn de routes via de Mont-Blanc tunnel en de Fréjustunnel. Beide tunnels zijn toltunnels en zijn in mijn ogen met name interessant als je ook graag een stukje van de Franse Alpen, wat zeer de moeite waard is, meepakt. Dan vind ik zelf de Mont-Blanctunnel de mooiste alternatieve route. Je rijdt dan na Martigny via de (lage) Col de la Forclaz en Argentiere naar Chamonix. Als je dit in de winter wilt doen, moet je helemaal de andere kant van het meer van Geneve (Lac Leman) om. Via de Mont-Blanctunnel kom je dan bij Courmayeur in het Aostadal in Italië.

De Mont-Blanctunnel kan een bottle neck zijn. Nadat daar een aantal jaren geleden een enorme brand is uitgebroken zijn de veiligheidsmaatregelen enorm aangescherpt. Vrachtwagens gaan er in konvooi doorheen. Dat betekent dus dat om de zoveel minuten het autoverkeer wordt stilgelegd en er een aantal vrachtwagens doorheen gaat. Pas als ze allemaal de tunnel weer uit zijn mogen de personenauto’s weer. De Fréjustunnel ligt nog een stuk zuidelijker en kan interessant zijn als je richting Turijn wilt of in de winter naar bijvoorbeeld Sauze d’Oulx of Sestriere. Dit is een snelle route, maar wel lang. Vanuit Frankrijk rij je tot vlak voor de tunnel over de snelweg, en ook aan de Italiaanse kant zit je weer snel op de autostrada.

Splugenpas:

Ten Oosten van de Gotthardroute is het belangrijkste alternatief de Splugenpas, met name bijvoorbeeld als je aan het Comomeer verblijft. Het is geen snel alternatief voor de Gotthard omdat je relatief lang binnendoor en door de bergen rijdt. Het is wel een prachtige route dus zeker de moeite waard. Het stuk door Zwitserland is voor een groot deel gelijk aan de route via de San Bernardino.

Er zijn uiteraard meer mogelijkheden om van Zwitserland naar Italië te rijden, bijvoorbeeld via de Stelviopas, de Munt La Scheratunnel (als je naar Livigno of Bormio gaat) maar ik zie dit niet als echte alternatieven voor de Gotthardroute meer, omdat ze echt veel langer zijn. Ook deze routes heb ik wel eens gereden, zijn echt de moeite waard, maar meer als toeristisch vertier. Ik hou me overigens aanbevolen voor nog meer alternatieven, want ik wil niet beweren dat dit alle routes zijn.

Tot zover de post van Coen de heer op Facebook. Interessant zijn ook de reactie op de post. Je kunt voor het laatste nieuws over de Gotthard-strassentunnel de website van de tunnel checken.